… har vi et nyt fokus på parabener og ftalater i skønhedsprodukter, som var i Nyhederne i sidste uge. Faste læsere vil vide, at det absolut er noget, jeg interesserer mig for og skriver om jævnligt her på skønhedsbloggen, men jeg bliver også nødt til at sige, at nyhedsmediernes behandling af det, i mine øjne, ofte er useriøs. Forleden blev det hypet som en nyhed, selv om parabeneproblematikken jo har eksisteret i en del år nu, og der stadig ikke er nyt under solen omkring de parabener, som er under mistanke (men ikke ulovlige). Derudover blev The Body Shop vist i sammenhæng med ftalater, selv om de rent faktisk var de første, der fjernede netop ftalater fra emballagen. Hvad der er rigtigt og forkert omkring parabener i din hudpleje, skriver jeg om i mit nyhedsbrev i denne uge. For selv om jeg også undgår parabener i en stor del af min hudpleje, så er diskussionen mere nuanceret end som så. Det kan du høre meget mere om i nyhedsbrevet. Hvis du ikke allerede er tilmeldt, kan du stadig nå det. Det gør du i den lyserøde boks i bloggens højre spalte.
Illustration: Flashscreen.com
4 Kommentarer
Vibeke Lentz
13. marts 2012 kl. 21:22Super godt beskrevet. Der jo også så mange andre grimme sager, man kunne drage ind i den diskussion, selvom der bestemt er nogle af parabenerne jeg også helt undgår. Fin illustration iøvrigt:)
Charlotte Torpegaard
19. marts 2012 kl. 17:37Kære Vibeke,
Tak for din kommentar, og ja, du har absolut ret. Der er rigtig mange andre stoffer, som (desværre) også kunne drages ind i diskussionen. Men parabenerne er helt klart blevet det sorte får, i al fald i Danmark. I andre lande ses en helt anden holdning til det.
Jeg har skrevet en masse om parabener (dårligt og godt – ret skal være ret) i min skønhedsbog, hvis nogen skulle få lyst til at læse mere.
Mange hilsner, Charlotte
Ruth Nielsen
21. marts 2012 kl. 12:07Hej Chrarlotte
Efter vi har skrevet sammen et par gange, og du har opfordret mig til at skrive på din blog om mine betragtninger vedrørende parabener.Så kommer de her.
Parabener bliver også brugt i fødevarer, kosttilskud og medicin.
E214, E215, E218, E219 anvendes i gelé til kødprodukter og i postej, her er den maksimalt tilladte tilsætning
1 g/kg, i snacks og slik med 0,3 g/kg og i flydende kosttilskud med 2 g/kg. Det er methyl- og ethylparabener og natriumsaltene heraf. Fødevarer, flydende kosttilskud og medicin bliver taget oralt.
Der er foreslået en ny øvre grænse på 0,19% for Propyl- og butylparabener, men til børn under 3 år blev de forbudt sidste år.
Den maksimale mængde parabener i cremer er, ved brug af 2 eller flere 0,8%
Når vi bruger produkter med parabener, er det ca. 30% der penetrerer. (Ved påføring af 2ml produkt med 0,8% parabener, får du 16 mg parabener, og kun 5 mg vil penetrerer).
Som du skriver i dit indlæg er der også parabener i naturen. Metylparabener findes i blåbær, propylparabener findes i mango, metyl- og propylparabener findes i multebær og bidronning-gelé (Royal bee jelly), sikkert også i mange andre frugter/planter.
Som jeg har fået oplyst – er der i 1 p-pille, hvad der svarer til indholdet i 1000 cremer – tankevækkende.
Faren for irritationer af konserveringsmidler er lavere, end ved brug af bakterieinficerede produkter.
Det bliver spændende at følge debatten, og det er super, at der bliver forsket i indholdsstofferne, men skal vi som forbruger garderer os mod parabener, er problematikken større end hudplejeprodukter.
Charlotte Torpegaard
26. marts 2012 kl. 12:39Hej Ruth,
Mange tak for din gode kommentar, og for at du gad at skrive det her på skønhedsbloggen også. For det er et svært emne uden decideret facit, så det bedste, vi kan gøre, er at informere så godt som muligt. Dine betragtninger er hermed givet videre.
Selv bed jeg især mærke i, at der i én p-pille er, hvad der svarer til indholdet af 1000 cremer, og igen p-piller er jo også jævnligt på dagsordenen.
Mange hilsner, Charlotte